Vad vet vi om Birka?
Utgrävning och forskning på Birka har pågått i minst 150 år. Inledningsvis låg mest fokus på det stora antalet gravarhögar men senare på Svarta jorden, Birkas stadskärna och Borg, försvarsanläggningen.


Vi vet att staden Birka låg här från ca 750 till 970 men ännu är bara en liten del av Birka utgrävd och mycket mer finns att upptäcka.
 

Utgrävning av bryggfundament 2015


I svarta jorden har man hittat spår av en omfattande handel och intensivt hantverk. Birkas skyddade läge mitt i Mälaren (som då var en djup havsvik till Östersjön) hade ett intensivt kontaktnät mot öster, mot dagens Ryssland.


Via floderna i Ryssland tog man sig ända ned till Svarta havet och den rika staden Konstantinopel (idag Istanbul). Därifrån importerades dyrbara handelsvaror som siden, silver och karneol och mycket mer.
 

När väl varorna från öster anlände till Birka var de högt eftertraktade. Tillsammans med lokala varor och hantverk blev Birka en mycket rik och välkänd handelsplats som lockade många besökare.


Att Birka samtidigt låg mitt i farleden till Gamla Uppsala, Nordens viktigaste kult- och mötesplats gjorde staden än mer välbesökt. På sin väg till och från Gamla Uppsala stannade många vid Birka för att äta, vila, handla och få nyheter.
 

Vad fanns före Birka?
Under senare år har spår av tiden före vikingatid upptäckts, Vendeltid. Flera större hallbyggnader har lokaliserats nordöst om Svarta jorden och många ovanligt stora skålgropar i norra delen av gravfältet Hemlanden.


Ännu har ingen undersökning av dessa platser utförts. En osäker datering antyder dock att det kan ha varit verksamhet här redan från 500-talet.


Som besökare på Birka rekommenderar jag att du tar dig till Hemlanden, Kugghamn och Korshamn. Det är inte bara vackra och spännande områden med väldigt få besökare, det är troligen i det här området som framtida forskning och nya upptäkter om Birka kommer ta plats.
  

Birkas natur
Birka är en lantlig idyll med kor och får i hagarna. Skogarna med sina gravfält är idag förtrollande vackra och fridfulla med ett rikt växt- och djurliv.


Jag rekommenderar både kikare, fågelbok och örtabok.
 

Hitta lugnet!
Behöver du byta miljö en stund, få frisk luft och återfå lugnet samtidigt som du låter dig inspireras av spännande historia så är det till Birka du ska ta dig.


Åker du med mig ser jag till att du hittar just det du söker. Jag blir din personliga vägvisare även om jag bara ombesörjer överfarten. Med mig är det du som bestämmer tiden du vill vara på Birka.
 

Att avsluta dagen på Birka med vänner uppe på Borgs solvarma klippor i solnedgången är ett minne för livet. Kom ihåg den välfyllda picknickkorgen!


Besök hela Världsarvet!

Om du tar dig till Adelsö och sedan åker med mig över till Birka kan du se hela Världsarvet, både Birka och Hovgården och även Runstensparken.
(Se karta)


Checklista inför resan.


Välfylld picknickkorg
Extra vatten rekommenderas.

Kikare, fågelbok och örtabok.
Birkas natur överraskar så var redo.

Kläder efter väder.
Bra skor är viktigt, terrängen är delvis kuperad.
Solskydd, regnställ, extra tröja och filt att sitta på.


Bekvämligheter på Birka

På Ångholmen på västra Birka finns öns koncentrerade besöksområde. Under turistsäsong finns WC, restaurang, museum och vikingatida skepp- och husrekonstruktioner här samt barnaktiviteter och en liten badplats.

Har du egen båt så finns gästbrygga på Ångholmen. 


Under turistsäsong
pågår olika aktiviteter på Ångholmen under dagtid. På kvällarna brukar restaurangen vara öppen och några gånger varje sommar är det vildsvinsgille med underhållning.
 

Ta mig till Birka

Med Kalle Runristare
Överfarten sker från Lindby brygga på södra Adelsö.
Ni får en övergripande guidning samt ett detaljerat guidehäfte, en per grupp.

Guidehäftet är utformat så att ni kan guida er själva i Världsarvet.


Ingen tidsbegränsning!

Ni utforskar Birka i lugn och ro och stannar där så länge ni önskar. När ni vill tillbaka bokar ni hämtning ca 30 minuter i förväg.

Jag tar 8 personer i båten och kör vändande tur om ni är fler.
Flytvästar finns att låna. Har du egen bil parkerar du den i Runstensparken. Promenaden ner till Lindby brygga är 900 meter. Se karta >
 


Returresan

Kontakta mig 30 min. i förväg för hämtning.
Tfn: 070-776 48 22

Pris
Startavgift 300 kr. + 150 kr. per person, tur & retur.

(Exempel: 2 personer kostar 600 kr. (300 + 150 + 150)

Ni kan även boka mig som privat guide med tillägg på 1 500 kr per timme.


Bokning

Telefon: 070-776 48 22

E-post: kalle@runristare.se


Om- och avbokning?
Ni har fri om- och avbokning när som helst och utan orsak.


Betalning

Kontant
Swish: 0707764822
Paypal:
kalle@runristare.se

 

Externa länkar

Runstensparken >
Avbildade runstenar i naturlig storlek med färger som för 1000 år sedan. Nutida runstensverkstad, kiosk och Loppis.

Runstenar >
Guide till alla kända runstenar i Ekerö kommun.

Facebook >
Kalle Runristare på Facebook.

Kalle Runristare >
En nutida runristares webbplats.

UNESCO - Birka och Hovgården >
World Heritage Convention

Birka vikingastaden >
Information om restaurang, museum och evenemang mm. på Birka.
 


Uppdaterad: 22 april 2024